Translate

sâmbătă, 19 august 2017

DAFINUL




  Dafinul este cunoscut din timpuri stravechi si sub denumirea de laur.In timpurile stravechi la jocuri se faceau cununi din frunze de dafin si se premiau castigatorii , de unde si expresia ,, incununat cu lauri " .
  Pe langa aromarea mancarurilor in special tocane , ciorbe , muraturi , frunzele de dafin au si efecte terapeutice ca antioxidant ,antiinflamator , analgezic si anticonvulsinant.
  Afectiunile ce se pot trata cu ajutorul dafinului infectiile orale si intestinale , reumatismul ,alcoolismul si anorexia , afectiunile nervoase si calmarea durerii.
  Uleiul extras din acestea se se foloseste la prepararea diverselor unguente pentru calmarea durerilor cat si pentru tratarea luxatiilor si vanatailor.
  De asemenea poate fi o superba planta de interior.

luni, 7 august 2017

MASLINELE VERZI



  La inceput toate maslinele sunt verzi , aroma si culoarea difera de perioada cand au fost culese.Cele aflate la maturitate au culoarea mai inchisa.
  Maslinele nu se pot consuma in starea lor naturala fiind foarte amare , ele se supun unui proces de fabricatie pentru eliminarea unei substante numite oleuropin.
   Au un efect antiinflamator , lupta eficient impotriva colesterolului ,intareste sistemul imunitar si cardivascular.Mentin sistemul digestiv sanatos datorita continutului de fibre.
  Inbunatatesc functia ficatului si intaresc vederea.Ofera energie organismului.
  Uleiul de masline este foarte apreciat si folosit atat in industria alimentara cat si cea cosmetica avand proprietati benefice asupra pielii si tenului.
  Chiar si unele medicamente contin ulei de masline , avand un efect terapeutic asupra organismului.
  In bucatarie sunt foarte des inatalnite si apreciate fiind folosite la salate , mancaruri de vara , umplute cu ardei , usturoi sau chiar peste.
  Pe langa faptul ca sunt gustoase , maslinele verzi sunt o sursa de energie si revigorare asupra organismului !