Translate

vineri, 28 aprilie 2017

URZICILE



  Urzicile  sunt foarte raspandite se pot vedea pe la marginea drumului si a apelor , pe langa garduri , in gradini , livezi , pe dealuri.
  Au propietati medicinale deosebite , sunt diuretice , pot opri sangerarile , antiseptice , depurative , vindeca ulcerul , pot combate reumatismul si anemia , regleaza tensiunea arteriala si nivelul de zahar in sange, stimuleaza apetitul.
  Ajjuta la tratarea hemoroizilor , cancer la stomac , dureri de splina , afectiuni renale si genitale.Combate balonarea favorizeaza eliminarea toxinelor si a excesului de apa.
  Urzicile contin vitamina A,B2 ,C ,K ,saruri minerale, fier , calciu , potasiu , siliciu , mangan,magneziu , ulei volatil.
  Este foarte important atunci cand sunt folosite pentru uz intern la ceaiuri sau gatite sa fie alese doar urzicile foarte tinere atunci cand apar primavara , cand imbatranesc ele pot devenii toxice.
  Si pentru uzul extern urzicile sunt foarte benefice , stimuleaza cresterea si regenerarea parului ,matreata ,eczeme ,psoriazis , unghii casante , fisuri anale.
  Se folosesc si in bucatarie ele se pot gatii asociate cu alte legume si pot fi un adevarat deliciu.
  Este bine ca in fiecare primavara sa ne facem obiceiul ca atunci cand sunt tinere , fragede sa ne hranim macar cu 1-2 portii de urzici gatite pentru a ne detoxifia organismul si a putea beneficia de efectul lor revitalizant !

miercuri, 26 aprilie 2017

LAMAIA VERDE



  Lamaia verde sau limeta nu sunt lamai necoapte sau verzi , asa este soiul lor.Sunt foarte aromate si contin mai mult zahar si acid citric decat cele galbene.
  Contin multa vitamina C , A ,B , calciu ,fier , fosfor. Sunt utile in tratarea racelii si gripei ,au un puternic efect antioxidant , intareste sistemul imunitar ,scade colesterolul ,are propietati antiinflamatoare ,sprijina digestia ,detoxifica tractul urinar , accelereaza arderea grasimilor , previne constipatia , intareste oasele.Previne cariile , intaresc gingiile si albesc dintii.
  Alegeti lamaile tari de culoare verde inchis , fara pete maronii , doar acestea sunt sanatoase.Petele afecteaza gustul lamaii.
  Si in cosmetica pot fi utile la tratamente , pentru exfolierea si curatarea tenului.
  In bucatarie se folosesc la prepararea diverselor tarte , prajituri dar si sucuri si cocteiluri , cat si pentru conservarea alimentelor.
  Pe langa faptul ca sunt extrem de aromate , sunt si foarte sanatoase , ele aduc un surplus de sanatate organismului nostru !


luni, 24 aprilie 2017

FASOLEA USCATA



  Fasolea se poate consuma atat pastaia tanara , verde cat si bobul uscat.Sunt bogate in proteine si fibre si minerale precum calciu , fosfor , fier , magneziu ,sodiu , potasiu ,zinc , dar si vitamine precum B6 , C si acid folic , antioxidanti.
  Exista mai multe soiuri de fasole , alba , rosie, neagra , pestrita.
  Fasole uscata ajuta la sanatatea inimii , mentine sanatatea globulelor rosii ,ajuta la sanatatea creierului .Este o sursa de acid folic bun pentru femeile insarcinate ,previne impotenta ,mentine sanatatea sistemului nervos.Lupta impotriva aparitiei multor boli cronice si degenerative , inclusiv anumite tipuri de cancer , ateroscreloza , tromboza  ,artrita , probleme ale sistemului imunitar , boala Alzheimer si dementa.
  Poate fi un bun substituent al carnii fiind una dintre cele mai bogate legume in proteine , fiind indicata in perioadele de post sau in dieta vegetariana.
  Boabele de fasole se pot conserva pana la doi ani in recipient de sticla , inox sau plastic inchisa ermetic si care se pastreaza in locuri racoroase si ferite de umezeala.
  In bucatarie este des intalnita si folosita , la prepararea salatelor , pastelor , tocane , iahnie , ciorba , fasole batuta si alte retete in functie de specificul tarii.
  Este foarte gustoasa si hranitoare si aduce un plus de sanatate organismului nostru !
 


joi, 20 aprilie 2017

ANANASUL



    Ananasul este un fruct aromat si foarte gustos.
 Contine vitamina A,B1,B2,B3,B5,B6 ,C ,E, K  si acid folic, betacaroten , iod , magneziu , mangan , potasiu , calciu , fosfor ,fier , sulf , saruri minerale , antioxidanti ,precum si un ferment digestiv numit bromelina care digera in cateva minute de 1000 de ori greutatea ei de proteine.
Ananasul este foarte digestibil datorita acestui ferment , dar este si diuretic si detoxifiant.
  Este eficient inpotriva anemiei ,demineralizare ,intoxicatii ,ateroscreloza , artrita , guta , obezitate ,sinuzita.Mentine dintii sanatosi si pielea frumoasa. Imbunatateste circulatia si reduce riscul bolilor de inima Intareste oasele si mentine ochii sanatosi ,are proprietati antiinflamatoare asupra hemoroizilor ,combate constipatia , poate fi un bun antidepresiv.
  Alegeti fructele care nu prezinta pete moi ,vanatai , lovituri sau mucegai.Se strica foarte repede atunci cand sunt bine coapte , se pot pastra doar maxim doua  zile la frigider.
  In bucatarie se foloseste la prepararea salatelor de fructe , la topping-uri , sucuri in combinatie cu alte fructe , deserturi , gemuri, jeleuri dar si la prepararea de mancaruri precum tocanite , pizza sau alaturi de alte legume preparate la gratar.
  Pe langa gustul  si aroma deosebita ananasul are nenumarate proprietati benefice asupra organismului nostru !




marți, 18 aprilie 2017

LEURDA



   Leurda sau usturoiul salbatic este o planta a primaverii si poate un adevarat medicament.
 Contine vitaminele A,C, complexul de vitamina B ,calciu , fier , fosfor ,cupru , sodiu , ulei etiric.
Trateaza afectiunile gastrointestinale ,indigestia ,balonarea , ajuta la distrugerea viermilor intestinali.
  Purifica sangele , ficatul , stomacul ,intestinele , are capacitatea de a curata rinichii si vezica urinara , eliminand excesul de acid uric.
  Trateaza bolile respiratorii precum bronsita si tuberculoza pulmonara.Trateaza insomnia , stimuleaza capacitatea de memorare , combate starile depresive si de anxietate.Previne aparitia afectiunilor la nivelul creierului ,precum Alzheimer si dementa , stimuleaza memoria si concentrarea.
Reduce hipertensiunea arteriala si scade nivelul colesterolului.
  Si extern are efecte terapeutice , cataplasmele cu frunzele acesteia pot combate reumatismul , trateaza eczemele , herpesul , ranile greu vindecabile.
Leurda este cel mai puternic detoxifiant de primavara.
  In bucatarie se foloseste la salate dar si sosuri in combinatie cu usturoi sau gatita in combinatie cu legume de exemplu ciuperci.
 Putem spune pe buna dreptate ca leurda este un adevarat medicament !

vineri, 14 aprilie 2017

MASLINELE NEGRE



  Maslinul este foarte roditor , are longevitate foarte mare si are o putere mare de regenerare , dand mereu radacini si lastari noi.Frunzele se mentin verzi pe toata durata anului.
Este cunoscut din timpuri stravechi, fiind mentionat si in biblie.Prefera climate cu ierni blande si veri toride.Exista mai multe specii de masline ,doar in Italia sunt in jur de 300 de varietati.
 Contin vitamina A,D,C,K,E ,fier , calciu ,sodiu,magneziu,fosfor,zinc,potasiu.
 Maslinele incetinesc procesul de imbatranire , sunt un puternic antioxidant. Sunt recomandate in anemii , litiaza biliara , reumatism ,diabet , boli cardiovasculare.Pot avea efect antinevralgic si ajuta la inlaturarea parazitilor intestinali.Sunt remineralizante ,laxative , ajuta la tratarea constipatiei , sunt un drenor hepatic.
  Si extern sunt foarte utile , in tratarea de eczeme, furuncule ,crapaturi ale pielii,
In bucatarie se folosesc la ornarea diferitelor aperitive , dar si uleiul obtinut din acestea la salate.
 Uleiul obtinut din masline are si el o multime de propritati benefice pentru sanatate , consumat intern dar si extern.
 Sa profitam de proprietatile nenumarate pe care le au acestea , chiar daca sunt mici , efectul este mare !

miercuri, 12 aprilie 2017

PRAZUL


   Prazul este simbolul national al Tarii Galilor dar este foarte renumit si in Oltenia.
 Contine vitamina C ,PP ,B6 ,K, E, fier ,magneziu.calciu, zinc , fibre.
   Prazul poate fi intrebuintat in tratamentul ateroscrelozei ,acnee ,afectiuni respiratorii ,cardiace,,tuse , laringita , raguseala ,hemoragie nazala , poate elimina viermii intestinali.
Imbunatateste circulatia , are efect antimicrobian.,recomandat in lupta impotriva anemiei.si reumatism.
  Este un bun laxativ fiind recomandat persoanelor ce sufera de constipatie , este calmant si diuretic.
Poate fi utilizat la ingrijirea parului .
  In bucatarie este folosit la prepararea supelor ,la salate ,gatit in combinatie cu alte legume de exemplu linte , orez , etc.Are gustul mai dulce decat ceapa , deaceea atunci cand este folosit la supe da savoare acestora.
 Este folosit si la preparatele medicinale , in sirop , ce reduce riscul de cancer la colon , constipatiile ,problemele respiratorii cum ar fi faringita, raguseala , tusea.
 Este important sa consuman prazul atunci cand e sezonul lui , deoarece are un efect detoxifiant asupra organismului si ajuta la tratarea a numeroase afectiuni.


luni, 10 aprilie 2017

AVOCADO



Avocado este un arbore originar din Mexic.Exista mai multe soiuri de la forma rotunda la cea de para si de la culoarea verde la negru , cel mai cunoscut fiind cel verde in forma de para.
  Contine vitamina  K ,C ,B5 ,B6 ,E , si vitaminele A, B1, B2 ,B3 in cantitati mai mici dar si calciu ,fier , magneziu , sodiu ,potasiu ,mangan,cupru ,zinc , acid folic ,fibre ,antioxidanti.
  Este foarte bun pentru inima , scade nivelul de colesterol si trigliceride.,ajuta in lupta cu diabetul , protejeaza ochii datorita luteinei.De ajutor celor care vor sa slabeasca , ofera senzatia de satietate.
Reduce riscul de atac cerebral ,protejeaza ficatul ,regleaza tensiunea arteriala , previne cancerul de prostata , poate trata psoriazisul, previne pierderea memoriei.
Si samburele acestuia este extrem de folositor ,poate reduce inflamarea la nivel gastrointestinal , reduce durerile articulare , intareste sistemul imunitar, opreste diareea si previne constipatia.
  Are o multime de intrebuintari in frumusete si cosmetica la folosirea mastilor pentru ten care reviogoreaza tenul si il intinereste ,sampoane , etc ,in medicina farmaceutica datorita proprietatilor sale.
  In bucatarie se foloseste la pasta de avocado , salate , in combinatie cu alte legume ,la inghetate , milkshake-uri.
  Daca nu am folosit prea des avocado sa incercam sa il introducem cu regularitate in alimentatie deoarece are foarte multe efecte terapeutice benefice asupra organismului nostru.
                       

vineri, 7 aprilie 2017

VARZA ROSIE



 Varza rosie este la fel de veche ca si varza alba .Putem spune despre varza rosie ca are ceva in plus fata de cea alba si anume vitamina C care se gaseste cu 50% mai mult in varza rosie decat cea alba.Deasemenea pigmentul ce ii da culoarea rosie-violacee este resveratrolul , care este considerat cel mai puternic antioxidant descoperit pana in prezent.
Contine vitamina A,B,C si E dar si potasiu, magnesiu ,calciu, fosfor ,sulf , fibre si antioxidanti.
 Varza rosie ajuta la prevenirea si combaterea degenerariii celulelor sistemului nervos central si previne aparitia sindromului Alzheimer. Datorita continutului mare de vitamina C ajuta inima si aparatul cardiovascular intarind sistemul imunitar.Alergiile deasemenea pot fi prevenite cu succes.Poate reduce si febra , ajuta la detoxifierea organismului ,mentine ochii si pielea sanatoasa ,precum si un tranzit intestinal bun .
 Este folosita in industria colorantilor .Colorantul natural extras din aceasta este folosit la colorarea bauturilor , a diferitelor dulciuri , iaurturi , sosuri , gume de mestecat ,etc.
 In bucatarie este folosita ca si salata , ca si garnituri dar si gatita , sau murata.Se poate carameliza sau gati in combinatie cu stafide de exemplu , datorita gustului sau unic.
 Sa ne bucuram de savoarea dar si de poprietatile verzei rosii oridecate ori avem ocazia !
http://reteterapidepentrucopiimofturosi.blogspot.ro/



luni, 3 aprilie 2017

CASTRAVETI FABIO



Fie ca este vorba de castraveti de gradina sau fabio , efectele benefice si capacitatile terapeutice sunt la fel , diferenta este doar de gust si marime.
Castravetii fabio nu sunt atat de dulci ca cei de gradina , in schimb sunt mult mai mari ca dimensiune.
 Contin vitamina A,B1,B2 ,C, sodiu , potasiu , calciu ,fosfor ,zinc , mangan si iod.
Este foarte racoritor in zilele de vara dar are si capacitati curative ,detoxifiant sanguin , antiinflamator ,ajuta in lupta cu artrita ,litiaza renala ,iritatii ale cailor respiratorii sau intestinale ,diabet zaharat si hemoroizi ,constipatie.
 Sunt eficienti si la exterior ajuta la tratarea eczemelor ,taieturi sau crapaturi ale pielii ,arsuri solare ,iritatii ale pielii.
Si in frumusete sunt foarte apreciati deoarece hidrateaza tenul si reduce ridurile.
 In bucatarie este folosit in special la salate dar si la ornarea diferitelor aperitive , chiar si umpluti cu branza.
 Poate avea efect afrodisiac .
 Si vara in stare proaspata dar si iarna murati castravetii sunt foarte gustosi si pot aduce un aport de sanatate organismului nostru !