Translate
miercuri, 28 iunie 2017
PATRUNJELUL VERDE
Patrunjelul verde este o planta erbacee legumicola recunoscuta pentru frunzele ei aromate si intrebuintate in alimentatie si in medicina populara.
Grecii antici o considerau o planta ce uneste lumea viilor cu cea a mortilor.
Contine viamina C ,chiar mai multa decat o lamaie , vitamina A ,B1 ,B2 ,B3 ,B5 , B6 , B9 ,K si E. Deasemenea contine proteine , potasiu , calciu ,fosfor , magneziu , fier ,sodiu , lipide , ulei volatil.
Este un puternic detoxifiant , antioxidant , antialergic , antitumoral .
Ajuta la buna functionare a ficatului , a aparatului genital. a vezicii biliare.
Intareste sistemul imunitar , mentine elasticitatea vaselor , regenereaza peretele vascular.
Trateaza infectiile ,astenia ,bolile reumatice , astmul bronsic.
Si extern este foarte eficient ajutand la vindecarea plagilor prin spalaturi locale.Pentru ten are efect de regenerare si stralucire.
In bucatarie se foloseste la ornat dar si la condimentarea diverselor preparate , ciorbe , tocane , salate , ghiveciuri , sosuri , etc.Deasemenea se pot prepara sucuri in amestec cu alte legume sau fructe.
Este foarte tonifiant ,revigorant si detoxifiant in special sucul obtinut din acesta si foarte sanatos cu efecte miraculoase asupra organismului !
luni, 26 iunie 2017
CORCODUSELE VERZI
Corcodusele verzi sunt foarte eficiente in tratarea anemiilor datorita vitaminelor continute A, C ,B1, B2 ,B3, B6 , fier , magneziu , calciu , potasiu , fosfor si acid citric.Ajuta la intarirea sistemului imunitar , previn infectiile , inlatura starea de oboseala si epuizarea fizica , stimuleaza pofta de mancare.
Mentin sanatatea oaselor , energizeaza organismul , combat stresul , contribuie la buna functionare a sistemului nervos dar si a sanatatii inimii.
Ajuta sistemul respirator si pe cel digestiv atenuind afectiunile acestora.Deasemenea ajuta la arderea mai rapida a grasimilor.avad si proprietati de detoxifiere a organismului.
Samburii de corcoduse sunt folositi in aromaterapie , avand efecte benefice asupra organismului.
In bucatarie se folosesc la compoturi , sucuri dar si la acrirea ciorbelor dand si un gust deosebit acestora.
Desii sunt considerate banale , corcodusele verzi au efecte terapeutice uimitoare !
vineri, 23 iunie 2017
NECTARINELE
Nectarinele sau "piersica cu coaje neteda " sunt foarte gustoase ,zemoase si revigorante.
Contin antioxidanti , vitamina A ,C ,complexul B ,betacaroten si potasiu , fosfor , calciu.
Regleaza foarte bine activitatea ficatului si a intestinelor fiind recomandate celor care au un colon iritat. Protejeaza celula nervoasa mentinand echilibrul sistemului nervos , fiind recomandate in insomnii si nevroze.
Reduc riscul aparitiei cancerului , artrita , maladii cardiovasculare si afectiuni oculare.
Deasemenea ajuta la slabit , dar consumate crude nu preparate termic.
Si in frumusete sunt benefice asupra tenului au efect antirid.
In bucatarie se folosesc la prepararea gemurilor , compoturilor , salatelor de fructe , platouri ornate cu fructe , prajituri , tarte ,torturi , sucuri ,smoothie.
Si in mancarea pentru bebelusi este foarte des intalnita datorita gustului placut si a continutului bogat in vitamine.
In special in sezonul cald sau dupa mese copioase sunt foarte revigorante si sanatoase !
miercuri, 21 iunie 2017
OREZUL
Orezul se cultiva in terenuri umede iar cele mai cunoscute soiuri de orez sunt orezul alb , orezul basmati originar din India , orezul negru glutinos sau lipicios , orezul iasomie originar din Thailanda.
Este printre cel mai folosit si popular tip de cereale.
Contine fibre, poteine , calciu , fier ,vitamina B3 , magneziu , fosfor , acid folic.
Contine deasemenea carbohidrati ce ajuta la functionarea normala a activitatii creierului , scade presiunea sanguina eliminand astfel risculde atac de cord sau accident vascular cerebral.
Poate prevenii cancrul datorita antioxidantilor naturali continuti in special oezul brun.
Nu contine colesterol sau grasimi nocive ajutand la reducerea obezitatii.
Trateaza si previne problemele gastrointestinale si ajuta la cresterea masei musculare.
In frumusete este des foloist la prepararea mastilor pentru un ten luminos si sanatos si incetinirea aparitiei ridurilor.Trateaza si anumite boli de piele aplicand local orez fiert.
In bucatarie este foarte des intalnit dar si folosit datorita numeroaselor preparate ce se pot face cu ajutorul acestuia ,la ciorbe , garnituri in combinatie cu alte legume , pilaf in combinatie cu carne , scoici , legume, chiftele din orez , la sarmale , salate , ghiveciuri ,retete dulci ca orezul cu lapte , cu cocos , etc.
Este foarte hranitor si gustos dar si foarte sanatos !
luni, 19 iunie 2017
CASTANELE
Castanul comestibil traieste pana la 600 de ani dar exista specii in Europa de Vest care ajung si pana la 1000 de ani.
Fructele acestuia - castanele sunt coapte complet pe la mijlocul lunii octombrie , avand o culoare maroniu - castanie lucitoare.
Castanul este cunoscut si cultivat inca din timpuri stravechi , in special in gradinile manastirilor de catre calugari.
Ele contin fibre vegetale , proteine ,potasiu , fosfor , magneziu , sulf , calciu dar si vitamina A,B1,B2,C.
Sunt un tonic muscular si nervos ,trateaza hemoroizii , varicele si trombofeblita .
Combate oboseala , stresul si anxietatea .Reduce riscurile de boli cardiovasculare si pe cele de infarct miocardic.
Si in uzul extern decoctul din acestea vindeca degeraturile si amelioreaza durerile reumatice.
In frumusete mastile din castane cu putina miere ajuta un ten seboreic , normalizand secretia glandelor sebacee.
Castanele sunt foarte gustoase si sunt des intalnite si folosite in industria dulciurilor , la fabricarea ciocolatei si a altor delicatese , avand un gust deosebit atunci cand sunt coapte sau prajite.
Deasemenea se obtine din acestea dupa coacere o faina granulara care este folosita mai apoi in bucatarii la prepararea pireurilor de castane sau in anumite regiuni la mamaliga.
Exista insa si alte retete ce au la baza castanele cum ar fi salatele in amestec cu alte legume sau carne , supe ,budinci , prajituri.
Constitue o hrana usor digerabila si energizanta , in plus sunt foarte gustoase !
vineri, 16 iunie 2017
MARARUL
Mararul are o viata scurta , dar este foarte apreciat si folosit atat in bucatarie cat si in industria medicamentelor si cosmeticelor.
Frunzele se semintele mararului au mult ulei volatil bogat in substante cu efect pozitiv asupra respiratiei.Frunzele deasemenea contin cantitati mici de estrogen , un hormon feminin care ajuta la cresterea naturala a sanilor si mentin mainile frumoase.
Semintele de marar contin ulei volatil antibacterian si sunt recomandate in astmul bronsic , tulburari nervoase , impotenta , boli de inima , boli ale cailor urinare , anorexie , dureri menstruale , insomnie , balonari.
Daca este consumat regulat mararul reduce colesterolul rau.
Contine calciu , potasiu , sulf , fier , magneziu ,sodiu , dar si vitamina A , B , C .
In bucatarie se foloseste la condimentarea diverselor preparate , ornat , salate , sosuri dar si mancarea de marar care este una simpla si gustoasa.
Asadar sa introducem in alimentatie cu regularitate mararul pentru a putea beneficia de efectele sale benefice asupra organismului nostru.
miercuri, 14 iunie 2017
CONOPIDA
Conopida se inrudeste cu varza si brococoli si cea mai raspandita este in varianta alba , dar se mai gaseste si in nuanta portocalie si mov.
Contine proteine , glucide , fibre , potasiu , magneziu , calciu ,vitamina C ,B1 ,B2 ,B6 , E.,K , acid folic .
Se recomanda in curele de detoxifiere , avand un puternic efect antioxidant , astfel sunt reduse riscul de cancer si afectiuni cardiace.
Protejeaza stomacul ,protejeaza impotriva poliartritei si impiedica dezvoltarea inflamatiilor in organism.
Poate fi un adjuvant in astm si in hepatita , ajuta la tratarea infectiilor respiratorii si combate constipatia .
In bucatarie este foarte des intalnita deoarece se folosete la nenumarate preparate , ghiveciuri , tocane , supe , salate dar se gateste si pane sau sufleu in combinatie cu diverse legume sau cascaval si smantana. Si la muraturi se foloseste in combinatie cu varza , gogonele , ardei , sfecla.
Este foarte gustoasa si satioasa dar si sanatoasa !
luni, 12 iunie 2017
PEPENELE GALBEN
Pepenii galbeni sunt foarte gustosi, aromati si racoritori.
Contin cantitati importante de vitamina A , C , complexul de vitamina B ,potasiu , minerale , acid folic , caroten.
Pepenele galben ajuta la mentinerea sanatatii celulelor organismului.Ajuta la prevenirea anemiei ,amelioreaza durerile menstruale la femei ,iar pentru femeile insarcinate este de mare ajutor pentru prevenirea retentiei de apa.
Datorita continutului de caroten , reduce riscul de afectiuni cardiovasculare si anumite tipuri de cancer.Ajuta la vindecarea tesuturilor in organism si previne imbatranirea prematura.
Contribuie la functionarea usoara a tractului gastrointestinal.
In bucatarie este folosit la salate , deserturi dar si aperitive.
Pe langa faptul ca este gustos si racoritor ,, el aduce si multe beneficii organismului nostru !
marți, 6 iunie 2017
AFINELE
Afinele sunt fructe de culoare albastru-inchis sau albastru brumariu , de forma rotunda , zemoasa cu gust placut dulce - acrisor..
Au proprietati antibacteriene , modificand favorabil flora patogena , intestinala si antidiareica.
Se recomanda in diabet datorita faptului ca scade zaharul in sange , in guta , enterocolita , parazitoze intestinale , infectii urinare , uremie ca antiseptic minor fiind bacteriostatic si diuretic .
Este recomandat deasemenea in afectiunile dermatologice , tulburarile circulatorii periferice ,uretrite , eczeme , ulceratii cronice.
In bucatarie se foloseste la prepararea prajiturilor , ornat , sucuri dar si la prepararea bauturei alcoolice foarte apreciata - afinata.
joi, 1 iunie 2017
ARBORELE DE CAFEA
Fructele de cafea se aseamana cu ciresele si din ele se obtin cea mai consumata bautura - cafeaua Un arbore de cafea tanar poate furniza pana la recoltare 2,5 kg de fructe din care se pot obtine dupa prelucrare circa 500 g cafea verde sau 400 g cafea prajita.
Cea mai cunoscuta si cea mai raspandita este cafeaua arabica.
Aproape toti o savuram dimineata , la pranz , cand ne inatalnim cu prietenii sau atunci cand vrem sa ne delectam sau sa capatam energie.Pe langa aceasta consumul de cafea are si foarte multe proprietati benefice asupra organismului nostru.
Un consum moderat de cafea 3-4 cesti pe zi ne poate ajuta sa ne mentinem starea de bine, fizica si mentala.Ajuta mentinerea concentrarii in momentele solicitante ,imbunatateste memoria pe termen scurt si inlatura oboseala.Tine departe boala Alzheimer ,diabetul ,cancerul de piele.
Consumul prea mare poate avea si efecte negative , poate bloca absorbtia de fier si calciu , ea trebuie consumata in special dimineata si nu seara tarziu.
Atunci cand o consumam cu moderatie pe langa faptul ca ne incanta simturile , ne ofera energie, inlatura oboseala, ne poate ferii si de anumite boli !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)