Translate

miercuri, 29 martie 2017

VARZA ALBA



 Varza alba este una din cele mai vechi legume si este foarte raspandita.
Are o multime de intrebuintari in tratamentele naturiste , ajuta la anemie , la tratamentul diabetului zaharat , hemoroizi , dureri renale , ulcer gastric. Actioneaza ca un laxativ , vitaminizant , ii ajuta pe cei care au zacut la pat dupa o boala sau operatie sa se refaca mai repede , intareste gingiile , trateaza infectiile intestinale , bronsitele cronice , diareea dar si constipatia .
 Si extern este foarte utila sub forma de cataplasme aplicate local ajuta la vindecarea ranilor , plagilor si tumorilor , varice.
Varza alba murata poate fi un remediu in tratarea alcolismului.
Si in frumusete ajuta la curatarea si tonifierea tenului.
Contine vitamina A ce ajuta la regenerarea tesuturilor si la prelungirea vietii , niacina , potasiu , calciu , fosfor.
 In bucatarie se foloseste in special la salate dar si gatita .Cruda sau murata este des intalnita in preparatele culinare , ca si garnitura sau gatita sub diverse forme , la sarmale sau la cuptor.
Are un gust dulceag , este satioasa si sanatoasa , asadar o putem consuma cu placere oridecate ori avem ocazia .

luni, 27 martie 2017

IAGODE SAU AGUDE ( DUDE ) NEGRE




Iagodul sau dudul este o specie interesanta datorita numarului mare de cromozomi  pe care ii are 154 de perechi spre deosebire la om care are 23 de perechi.Deasemenea poate creste pana la 300 de ani. Desii creste in stare salbatica , rodul sau fructele , dudele sau iagodele sunt comestibile , dulci si aromate , dar apar doar dupa 7-9 ani  la varsta iagodului.
Desii arborii incep sa dispara de la an la an , multi nici nu le dau prea mare importanta , dar dudele sau iagodele au efecte terapeutice nebanuite.
Dudele pot combate cu succes oboseala ,combate constipatia ,dar si diarrea mai exact poate regla tranzitul intestinal .
Ajuta la tratarea afectiunilor cavitatii bucale si a gatului.
Contin vitamina A,C,E si K ,fiet , calciu , fosfati , antioxidanti ,dar si resveratrol ce ajuta la buna functionare a sistemului circulator.
Dudele pot potolii setea .
Fructele carnoase , tari si de culoare inchisa sunt sanatoase si bine coapte si se pot folosi la dulceturi , gemuri si sirop ,la inghetate sau prajituri.
Consumate simple sau cu iaurt , pot fi o sursa reala de energie si sanatate !

vineri, 24 martie 2017

CEAPA VERDE



 Apare la inceputul primaverii si este printre primele verdeturi care apar dupa o iarna unde ne-au lipsit  acestea.
Ceapa verde contine vitamina C ,B , A ,E , fibre, acid folic, magneziu,calciu ,fosfor ,zinc.
Are o multime de beneficii este un puternic detoxifiant natural deoarece curata toxinele din organism, intareste sistemul imunitar ,are proprietati antiinflamatoare ,previne cancerul - are efect anticancerigen , ajuta la tratarea racelilor fiind un antibiotic natural, scade colesterolul , ajuta la tratarea bronsitei , virozelor respiratorii , are efect chiar si afrodisiac.
 Si in frumusete este utila , poate ajuta un ten acneic sa se purifice , inlatura excesul de sebum.
In bucatarie este folosita la salate dar si in alte preparate , chiar si in patiserie la prepararea cornurilor umplute cu ceapa verde in combinatie cu branza sau alte ingrediente.
 Are efect tonic atunci cand o consumam , aduce un plus de energie , este gustoasa si are foarte multe proprietati benefice asupra organismului !


miercuri, 22 martie 2017

DOVLECEII



  Dovlecelul este foarte bogat in apa , contine 93 % apa  dar si potasiu ,fosfor ,vitamina C , A ,B , magneziu si betacaroten .
Este foarte raspandit deoarece se poate cultiva aproape oriunde.
Eficient in tratarea constipatiei, astenie ,diabet ,hemoroizi ,insomnie.Regleaza tensiunea arteriala ,previne miopia , si cancerul.Ajuta la tratarea astmului si reumatism ,stimuleaza digestia ,detoxifica organismul , preintampina screloza multipla.
Alegeti intotdeauna dovleceii cu coaja sanatoasa , fara pete si sa nu fie moi .
In bucatarie se folosesc foarte mult la o multime de preparate cum ar fi tocanele , ghivece , chiftelute sau ca atare facuti pane sau supe.Este usor de preparat se curata si se gateste repede.
Sunt foarte gustosi datorita gustului dulceag pe care il au.
Si in cosmetica are efecte benefice in combinatie cu galbenus de ou , masca poate revitaliza un ten gras.
Ei trebuie consumati atunci cand sunt fragezi , sa nu ajunga la maturitate , pentru ca atunci vor fi teiosi si nu vor mai fi atat de gustosi.
In sezonul lor ii gasim in piete la un pret foarte accesibil si e bine sa profitam din plin de aceasta leguma gustoasa si sanatoasa !

luni, 20 martie 2017

RIDICHIA ROSIE




Ridichia rosie mai este cunoscuta sub denumirea de ridichia de luna sau de primavara.
Ridichiile sunt  variate, soiuri diferite si gust diferit cele negre si rosii sunt mai condimentate , au gustul mai puternic iar cele verzi si albe sunt mai dulci.
Contin foarte multa apa , dar si vitamina C,K,B6, proteine ,minerale precum potasiu,zinc,fosfor ,fier, mangan, magneziu ,calciu ,cupru ,acid folic ,fibre si acizi omega 3.
Ridichia poate detoxifica celulele canceroase ,asigura buna circulatie a sangelui ,previne aparitia infectiilor , curata ficatul si rinichii.Are efect antiseptic ,drenor hepatic si renal ,stimuleaza secretia de bila. Ajuta in litiazele biliare si reumatism.Au actiune antiinfectioasa , ajuta la degajarea cailor respiratorii.
Este recomadata si in curele de slabire deoarece contine multa apa ,fara calorii sau carbihidrati.
Poate avea un efect iritant pentru cei cu probleme intestinale sau hemoroizi datorita gustului ei usor picant.
In bucatarie se foloseste in special la salate , garnituri , sau alaturi de diferite legume.Pot fi si gatite in tocanite cu legume , cu carne , facute chipsuri ,rase si amestecate cu diverse legume in prepararea chiftelutelor.
Cat este sezonul ei , sa profitam de beneficiile ce ni le poate aduce ridichia rosie !


vineri, 17 martie 2017

BANANELE



Bananele ocupa locul 4 la consumul de alimente si asta datorita gustului sau placut cat si a faptului ca se gaseste peste tot , desi nu cresc in toate tarile  productia de banane este destul de mare incat sa acopere si necesarul tarilor in care clima nu le permite sa creasca.
Contine vitamina A ,C , B6 , E , minerale precum potasiu ,fier ,calciu ,sodiu ,magneziu ,cobalt ,fosfor ,zinc ,crom si fibre.
Bananele sunt o sursa reala de energie , reduce stresul ,este recomandata celor care depun un efort fizic si intelectual , copiilor in crestere ,ajuta la tratarea ulcerului gastric ,regleaza tranzitul ,  este recomandata celor ce sufera de artrita si guta , ajuta la tratarea anemiei ,in astm ,osteoporoza.,regleaza tensiunea arteriala.
Poate avea un efect de inlaturare a oboselii sau a starilor depresive.
Este eficienta si in frumusete ajuta la albirea naturala a dintilor si inlatura ridurile dandu-i tenului un aspect placut.
In bucatarie se foloseste la prepararea prajiturilor ,clatitelor , ornat.
Ne putem delecta oricand cu o banana , astfel vom beneficia de proprietatile benefice ale acesteia , vom inlatura oboseala si vom fi  plini de energie , fara sa mai bem cafea sau alte energizante !

miercuri, 15 martie 2017

CASTRAVETII



Castravetele de fapt este o planta dar clasificarea acestuia ca leguma ca si in cazul dovleceilor si rosilor este datorita intrebuintarii acestora in bucatarie.
Castravetele de gradina cel scurt , este mult mai savuros decat cel englezesc , cel lung.
Pe langa folosire in bucatarie ,in salate dar si cu precadere murat langa fripturi  , la fast food, castravetele are si calitati terapeutice.
Contine potasiu ,fier , siliciu ,magneziu si fosfor iar in coaja gasim vitamina C , A , complexul de vitamina B.
Este un remediu natural in tratarea constipatiei , romatismului ,a gutei , iritatia intestinelor , arsuri solare.Deasemenea este un bun laxativ si contribuie la eliminarea toxinelor din organism.
Incetineste dezvoltarea ateroscrelozei,ajuta la vindecarea tusei ,previne aparitia pietrelor la rinichi ,ajuta la digestie, stimuleaza celulele pancreasului sa produca insulina.
Este bun si la diete deoarece contine 96% apa si restul calorii.
Este folosit si in industria cosmeticilor fiind un suport pentru frumusete.Are efect calmant si tonifiant asupra tenului.
Desii pare banal , castravetele are multe proprietati benefice pentru organismul nostru !

luni, 13 martie 2017

NUCA DE COCOS



Nuca de cocos este fructul cocotierului ,care face parte din familia palmierului.
Folosita in bucatarie  dar si la frumusete , nuca de cocos are foarte multe beneficii pentru sanatatea organismului nostru.
Laptele de cocos contine vitamina B1,B3, B5,B6 ,C,E dar si fier , calciu ,seleniu ,zinc,magneziu, sodiu ,fosfor ,acizi grasi esentiali si acid lauric , substanta regasita in laptele matern.
Ajuta la reglarea nivelului de zahar in sange, lupta impotriva infectiilor,protejeaza inima ,mentine sanatatea glandei tiroide, ajuta la secretia de insulina , mentine sanatatea sistemului nervos , mentine oasele sanatoase si puternice ,poate trata artrita datorita selenniului continut.
In frumusete este un demachiant natural , previne ridurile , ajuta la mentinerea unui ten curat si sanatos, incetineste procesul de imbatranire al tenului.Se poate folosii atat laptele de cocos ,cat si uleiul , chiar si fulgii pot fi folositi ca si scrub pentru piele.Deasemenea uleiul si laptele de cocos este ideal pentru regenerararea si infrumusetarea parului.Este foarte solicitata si indragita in saloanele de infrumusetare datorita beneficiilor sale.
In bucatarie se foloseste foarte des la prajituri dar si la diverse mancaruri.Laptele se utilizeaza foarte des in cafea si acesta pe langa fatul ca ii da savoare deosebita este si foarte sanatoasa organismului, aducand un plus de sanatate , vitamine si energie.
Folosita atat la exterior cat si in interior , aduce o multime de beneficii !

joi, 9 martie 2017

MAZAREA VERDE



Mazarea este cosiderata de fapt o planta care face pastai .Este cultivata in multe tari pentru gustul sau deosebit.
Mazarea poate fi un remediu natural datorita continutului sau ,ajutand in tratarea diferitelor afectiuni.
Contine vitamina B1,B2,B6 ,C,K, fosfor ,potasiu ,magneziu,zinc,seleniu ,fier ,mangan
Contribuie la tratamentul osteoporozei , hipertensiunii arteriale ,constipatiei ,diabetului , este recomadata si utilizata in tratarea bolilor renale sau a starilor de epuizare fizica si psihica, poate fi un medicament impotriva anemiei , intareste sistemul imunitar si poate prevenii cancerul in special cel de san ,ovarian ,col uterin ,prostata.
Mazarea este foarte buna si pentru pamant.Acolo unde se cultiva reface structura si fertilitatea solului.
In bucatarie se afla in topul preferintelor deoarece pe langa gustul bun pe care il are poate constituii o baza pentru o masa principala si se combina bine cu diverse legume.Se foloseste la supe , tocanite ,pireuri ,soteuri ,salate sau pur si simplu trase prin unt si asezonate cu patrunjel si marar.
In China se folosesc chiar si frunzele acesteia , fiind considerate delicatese.
Alegeti mazarea de un verde intens cu boabe sanatoase pentru a fi bine coapta si sa nu fie seaca.
Pe langa gustul placut pe care il are mazarea are si o multime de beneficii pentru sanatatea organismului nostru !

luni, 6 martie 2017

KIWI


Kiwi este originara din Asia , din China si planta care le produce poate fi descrisa ca un arbust deoarece face vite lungi si lemnoase asemanator cu al lianelor ,cu aspect de arbust catarator.
Fructul de kiwi este o sursa importanta de vitamina C, A ,E , B6 dar si calciu ,magneziu , acid folic  si fibre.Mai contine dar in cantitate mai mica vitamina B1,B2,B3 , fosfor ,potasiu , zinc, crom,cupru.
Kiwi este foarte sensibila la ger si vant ,deaceea pentru a se pastra in conditii optime depozitarea trebuie facuta in incaperi uscate si la o temperatura de 12 grade , in aceste conditii pot fi pastrate pana la maxim 5 saptamani.
Semintele de kiwi sunt foarte bogate in proteine, minerale si vitamine.
Fructul de kiwi are un rol antioxidant ,protector cardio-vascular ,scade colesterolul , regleaza tensiunea, protejeaza sistemul nervos.Este recomandat si in tulburarile de dinamica sexuala sau sterilitate ,in curele de slabire deoarece are foarte putine calorii.
Poate provoca alergii la cei mai sensibili , deaceea nu se administreaza bebelusilor pana in 6 luni.
Alegeti doar fuctele catre sunt sanatoase , fara pete sau moi iar dupa taiere trebuie consumat imediat deoarece se oxideazafoarte repede.
Contine o cantitate mare de fibre si poate asigura un tranzit sanatos si satietate pe termen lung.
In bucatarie se foloseste la prepararea sucurilor naturale , tarte , dulceata , ornat.
Si in cometica are efecte benefice asupra tenului acneic avand un efect racoritor si de curatare.
Asadar avem numai de castigat consumand acest fruct delicios !




vineri, 3 martie 2017

MACESELE



Macesul este destul de raspandit si foarte apreciat in medicina naturista datorita complexului de vitamine pe care il contine vitamina A , B1 , B2 , C , K P ,E , minerale fier , magneziu , uleiuri esentiale.
Ceaiul de macese trateaza intoxicatiile , diareea , afectiunile hepatice ,febra , viermii intestinali.
Si semintele de maces sunt foarte bune in tratarea afectiunilor la rinichi si ale vezicii urinare.
Deasemenea macesele se recomanda in tratarea bronsitei cronice si a tusei.
Macesele au efect tonic , au un continut ridicat de vitamina C , cu mult mai mare decat in citrice , eficiente in tratarea anemiei , bolilor cardiovasculare , artritei ,alergii , afectiuni ale aparatului digestiv ,chiar si cancer.
Si in frumusete sunt eficiente , uleiul de masline stopeaza ridurile , reduce cicatricele si acneea.
In bucatarie se foloseste la pasta de macese , ceaiuri si chiar vin
Se gasesc la marginea padurilor , aproape peste tot.Alegeti doar pe cele care sunt rosii intens , acestea fiind bine coapte.Puse la uscat se pot pastra apoi timp indelungat.


Sunt un izvor de sanatate pentru organismul uman !


miercuri, 1 martie 2017

CAISELE



Caisele sunt foarte parfumate si placute la gust si se poate folosii atat pulpa fructului cat si samburii , acestia din urma fiind foarte recomandati in lupta cu cancerul datorita continutului sau.
Sunt foarte bogate in vitamina A , C , betacaroten si licopen ,fibre ,fosfor.
Caisele se pot introduce si in alimentatia copiilor sub un an , dar cu o discutie prealabila cu medicul pediatru care cunoaste starea copilului.
Protejeaza inima si ochii ,combate anemia ,mentine sistemul osos si dantura puternice ,ajuta la mentinerea sanatoasa a ficatului , stomacului si a inimii.
Are efect laxativ natural ,previn aparitia problemelor sistemului digestiv ,inlatura constipatia si controleaza digestia.
Sunt un tonic asupra sistemului nervos , combate stresul si oboseala .
Samburii contin deasemenea vitaminele A,B,C  dar si minerale precum fierul si magneziul.Pe langa faptul ca lupta eficient cu cancerul , imbunatatesc si memoria , regleaza tensiunea arteriala.
Alegeti caisele bine coapte , dar sa nu fie moi sau lovite.
In bucatarie se folosesc la dulceturi , gemuri , jeleuri , tarte , prajituri , ornat dar si la prepararea sucurilor naturale.
Pe langa faptul ca sunt delicioase au o multime de beneficii , asadar sa le consumam atunci cand este sezonul lor !