Translate

marți, 30 mai 2017

PEPENELE VERDE



  Pepenele verde este cultivat in lumea intreaga pentru fructul sau voluminos si comestibil .Este dulce si racoritor , cu un continut bogat in apa cca 90 % si saruri , si foarte putine calorii fiind recomanadat in curele de slabire.
  Contine vitamina A ,B6 ,C dar si fibre , betacaroten ,proteine , calciu ,acid folic , magneziu si potasiu .
  Poate fi un adevarat medicament impotriva anumitor boli in special cele renale ,cardiovasculare , reumatism ,constipatie , boli de piele.
  Regleaza tensiunea arteriala ,stimuleaza vederea si cresterea osoasa.
  Si in frumusete este folosit la tratarea tenului acneic.
  In bucatarie se foloseste la prepararea salatelor de fructe , a sucurilor , la inghetate , platouri decorative.
  Vara pe langa faptul ca este foarte delicios si ne incanta simturile , este si foarte racoritor si sanatos !

vineri, 26 mai 2017

PORUMBUL DE FLORICELE



  Porumbul de floricele difera la aspect de cel obisnuit. Forma boabelor este mai ascutita iar boabele sunt mai mici.
  Atunci cand sunt preparate corect , adica fara ulei , floricele pot fi o sursa de fibre si antioxidanti.   Au un continut scazut de calorii , dar si capacitatea de a oferii senzatia de satietate. Pe langa aceasta mai au puterea de a regla nivelul zaharului in sange ,a prevenii osteoporoza ,cancerul si imbatranirea prematura.
  Ajuta la slabit datorita continutului de calorii scazut , a faptului ca nu contin zahar si ofera senzatia de satietate.
  Ele contin vitamine in special complexul B , E , antioxidanti , fibre ,magneziu si mangan.
  Preparate corect acasa intr-o tigaie groasa sau ceaun cu foarte putin ulei de masline sau unt si fara alte adausuri sau condimente , floricelele de porumb sau popcornul cum mai este cunoscut , poate fi o sursa bogata si sanatoasa de fibre si antioxidanti.

miercuri, 24 mai 2017

MANGO



  Mango este un fruct tropical , iar in unele zone ale pamantului este considerat un fruct sacru.
  Este foarte dulce si aromat.
  Nu este apreciat doar pentru gustul aromat cat si pentru intrebuintarile alimentare si beneficiile pe care le are pentru sanatate.
  Bogat in vitamina A,C,E,B6,K dar si fibre , antioxidanti , calciu ,potasiu , zinc , omega 3 si 6 , pectine , amidon.
  Imbunatateste digestia si este o alegere potrivita in curele de slabire. Scade riscul de cancer datorita antioxidantilor continuti. Intareste sistemul imunitar , are efect antiinflamator , fiind recomandat persoanelor ce sufera de dureri de articulatii.
  Reduce tensiunea arteriala , imbunatateste aspectul pielii , prevenind imbatranirea prematura.
  In bucatarie se foloseste la salate , sosuri , mancaruri cu carne , nectar , sucuri naturale , jeleuri , inghetate , gemuri. In bucataria asiatica se foloseste ca si condiment.
  Este considerat regele fructelor tropicale datorita gustului dar si a faptului ca nu are contraindicatii , poate fi consumat cu placere de oricine , copii , batrani si chiar de cei care sufera de diabet.
  Daca inca nu l-ati incercat , faceti asta cu placere , beneficiind totodata de efectele sale benefice !



luni, 22 mai 2017

SEMINTELE DE DOVLEAC



  Semintele de dovleac pe langa faptul ca sunt gustoase au si proprietati extraordinare.
  Contin vitamina A ,E ,F , complexul de B , dar sunt bogate si in minerale precum fier , zinc , fosfor , magneziu . acizi grasi .
  Uleiul extras din acestea contin de 6 ori mai mult acid linoleic ( vitamina F ) decat uleiul de masline.
  Semintele de dovleac au proprietati vermifuge , in special impotriva teniei. Intaresc sistemul imunitar , sunt un remediu impotriva anemiei , au actiune antioxidanta .
  Mentin sanatatea prostatei ,previn osteoporoza ,reduc anxietatea , ofera energie , protejeaza inima ,imbunatatesc circulatia si normalizeaza tensiunea arteriala.Alunga depresiile , amelioreaza simptomele menopauzei , ajuta la tratarea insomniilor ,la buna functionare a ficatului si pot prevenii complicatiile diabetice.
  Si in frumusete sunt folositoare ,masca pentru par din seminte de dovleac ofera stralucire parului ,deasemeneea si pentru fata in amestec cu iaurt si miere de albine hidrateaza pielea si ii ofera sanatate.
   In bucatarie se folosesc la adaugarea in tarte , paste pentru sandvisuri , pateuri , paine , chiar si la prepararea anumitor mancaruri de exemplu sarmalele inlocuind carnea si oferind un gust foarte bun.
  Se intalnesc in special in retetele vegane sau cele de post .Dau gust foarte bun mancarii.
  Sunt extrem de sanatoase si este bine sa le folosim cat mai des !

vineri, 19 mai 2017

DOVLEACUL



  Dovleacul sau bostanul poate fi sferic sau oval si se foloseste atat fructul cat si semintele sale.
  Este cunoscut si folosit in ritualele din Ziua mortilor in multe tari americane , in Statele Unite , Mexic , dar el are si multe proprietati terapeutice.
  Este foarte bogat in betacarotina si in glucoza dar contine si vitamine , fibre , antioxidanti , foarte necesare organismului.
  Reduce colesterolul , diminueaza riscul de cancer , ajuta la refacerea mai rapida dupa depunerea unui efort fizic , protejeaza pielea , intareste sistemul imunitar.
  Ajuta in tulburarile de vedere , regleaza valoarea glicemiei in sange , recomandat celor cu probleme de digestie , tulburari hormonale , dar si proaspetelor mamici care nu au suficient lapte pentru bebelusi. Are proprietati si afrodiciace , laxative , diuretice.
  In bucatarie este des intalnit si folosit in special la placinte , tarte supe, dar si preparat in combinatie cu alte legume.
  Si pentru frumusete este foarte util , mastile cu dovlea ajuta la ten , piele chiar si par.
  Daca va place gustul sau dulceag si aromat folositi de cate ori aveti pofta pentru a putea beneficia de efectele terapeutice uimitoare pe care le are !

miercuri, 17 mai 2017

CIRESELE GALBENE



  Ciresele galbene au gust si proprietati aproape asemanatoare cu cele rosii , insa au un efect diuretic mai puternic , favorizeaza eliminarea toxinelor din organism si stimuleaza digestia.
  Consumul de cirese are efecte si antiinflamatoare renale , pot prevenii cancerul de rinichi , de vezica prostata , colon si mamar.Previne depunerea colesterolului pe vasele de sange , ajuta  la recuperarea tonusului psihic si cel mental .Previn boala Alzheimer si dementa senila.
  In bucatarie se foloseste la preparea dulceturilor , siropurilor , ornat ,prajituri dar si sosuri.
  Sa le consumam din plin in sezonul lor atat pentru gustulor placut cat si pentru efectele de detoxifiere pe care le au acestea !



luni, 15 mai 2017

SOCUL




  Floarea de soc infloreste la inceputul verii si este foarte aromata.Pe langa mirosul placut pe care il emana si aroma lor , florile de soc au o multime de propietati terapeutice.Se intalneste pe la marginea padurilor si a drumurilor.
  Florile contin ulei volatil ,vitamina A si C ,complexul B, substante glucidice.
  Sunt foarte eficiente in tratarea racelilor , a gripei , a durerilor de gar.Ajuta la tratarea infectiilor pulmonare , in ameliorarea reumatismului , a artritei ,a bolilor de rinichi precum si tratarea obezitatii.
  Intareste imunitatea , regleaza problemele intestinale fiind recomandata in constipatii si fiind un bun laxativ natural.Poate regla activitatea hormonala.
  Are efect detoxifiant asupra organismului stimuland functiile de eliminare a toxinelor.Trebuie cosumat echilibrat , cantitatea consumata in exces poate provoca diaree.Deasemenea are efect antinevralgic.
  Este eficient si extern ca antiseptic , in tratarea furunculozelor , degeraturi , abcese , arsuri avad propietatea de a calma durerile si a fluidifica puroiul.
  In bucatarie se foloseste la prepararea ceaiurilor sau a socatei - o bautura foarte racoroasa si sanatoasa.



vineri, 12 mai 2017

TELINA



  Telina se poate folosii in intregime , atat radacina cat si frunzele.
  Contine vitamina B1,B2,B6,B9, C , K ,,minerale precum magneziu , fosfor, potasiu ,fier, calciu , acid folic , ulei volatil dar si substante cu propietati antibiotice si antifungice , 
  Intareste sistemul imunitar ,mentine sanatos sistemul nervos ,este recomandata copiilor cu probleme de crestere.Previne cancerul tubului digestiv ,cancerul intestinal ,leucemia , scade glicemia si colesterolul , mentine sub control greutatea corporala .Amerioleaza formele de reumatism , ajuta in tratarea bolilor cardiovasculare si hipertensiune arteriala.
  Ajuta la potenta in cazul barbatilor si poate trata frigiditatea in cazul femeilor.
  In bucatarie se foloseste atat radacina cat si frunzele acesteia , radacina in diferite preparate combinate cu alte legume ,supe , ghiveciuri , pireuri ,salate iar frunzele ca si condiment sau ornat.
  Este foarte placut aromata si gustoasa.
  Se foloseste si in industria farmaceutica si a parfumului , din aceasta extragandu-se uleiul volatil.
  Sa o folosim cat putem de des pentru a putea beneficia de efectele ei tonice si detoxifiante , precum si de beneficiile care le are asupra organismului nostru !



miercuri, 10 mai 2017

VINETELE ALBE



  Vinetele albe sunt mult mai productive decat cele vanete .Atat coaja cat si continutul lor este alb , iar la gust se apropie usor de cel al ciupercilor.Spre deosebire de alte soiuri de vinete , vanata alba dupa ce a fost coapta nu necesita sa fie lasata la scurs , ea poate fi preparata imediat , deoarece au un continut mai scazut de apa , sucul acestora nu este amar , iar textura lor este mai cremoasa.
  Sunt bogate in complexul de vitamina B ,vitamina C,PP, magneziu , cupru , calciu ,fosfor ,fitonutrienti care sunt benefice impotriva cancerului ,bolilor neurologice si degenerative , a inflamatiilor , reduce colesterolul , ajuta in tratamentul ateroscrelozei si a gutei , intaresc sistemul imunitar.
  Ajuta la intarirea oaselor  ,in combaterea osteoporozei si osteoartritei precum si in tratarea diferitelor boli cardiovasculare si afectiuni ale stomacului si intestinului.
    In bucatarie se folosesc la fel ca si cele vanete , dar pentru gratar sunt mai bune cele albe.Trebuie evitat pe cat posibil prajirea lor in ulei , deoarece absorb foarte mult ulei.
  Sunt folosite si in industria conservelor in amestec cu alte legume sub forma de tocane , ghiveciuri.
  Sa le folosim atunci cand este sezonul lor , atat pentru gustul lor fin , cat si pentru beneficiile pe care le aduc asupra organismului nostru !

luni, 8 mai 2017

ZMEURA GALBENA



  Zmeura galbena e foarte aromata si dulce , si pretul este putin mai mare fata de cea rosie , fiind un soi mai rar.
  In pricipiu , zmeura galbena are cam aceleasi propietati cu cea rosie , lipsandu-i insa din cantitatea de antioxidanti  comparativ cu cea rosie ,acestia fiind cei care dau culoarea rosie la zmeura rosie.
  Este o sursa importanta de , vitamine  precum vitamina C ,E ,K  minerale precum magneziu , cupru potasiu ,fibre ,acid folic , cu beneficii asupra integului organism.
  Creste imunitatea organismului , reduce aciditatea din stomac ,prevenind afectiunile gastrice ,echilibreaza colesterolul.
  In bucatarie este foarte apreciata si folosita la decorarea prajiturilor , la dulceturi si gemuri , sirop ,la prepararea sampaniei ,precum si la prepararea sosurilor folosite ca si garnitura pentru anumite preparate .Are un gust mai dulce si mai aromat decat cea rosie.
  Cei care sunt mai sensibili si fac alergii este bine consumata cu moderatie , deoarece poate provoca alergii.

vineri, 5 mai 2017

ARDEII KAPIA


 Ardeiul kapia are un gust placut si usor diferit de ardeiul gras sau gogosar , dar proprietatile sunt aproape la fel , ardeiul kapia avand propietatea de a-si pastra mai bine nutrientii atunci cand sunt conservati sau copti.
  Contin vitamina A,C,E,K, complexul de vitamina B, minerale precum calciu , fier , magneziu , fosfor, potasiu , sodiu ,zinc , seleniu , mangan, acizi grasi omega 3 si omega 6 si fibre alimentare.
  Pot prevenii bolile cardiovasculare  , ateroscreloza si cancerul , datorita continutului de antioxidanti.Accelereaza procesul de insanatosire al organismului , regleaza metabolismul , ajuta la eliminarea toxinelor din organism.Ajuta la cresterea imunitatii organismului ,regleaza tensiunea arteriala , combate infectiile , contribue la sanatatea colonului , a sistemului nervos si a inimii.
  In bucatarie sunt folositi in special copti pentru gustul lor placut , in salate  sau la garnisirea si gatirea diferitelor preparate in combinatie cu diferite legume.Este foarte gustos copt , folosit in combinatie cu vinetele la prepararea zacustei.Este foarte apreciat si folosit des in bucatarie datorita gustului sau bun.
  Gustos si foarte sanatos ardeiul kapia este un plus de sanatate pentru organismul nostru !

miercuri, 3 mai 2017

VISINELE



  Visinul este cunoscut inca din timpuri stravechi , este mentionat intr-o lucrare a lui Aristotel , si aceasta se datoreaza proprietatilor sale terapeutice.
  Visinele contin vitamine precum complexul de vitamina B, vitamina C,E,K,PP, minerale precum calciu , magneziu , acid folic, proteine , pectine , acizi organici , substante tanoide , antioxidanti.
  Au efecte terapeutice ameliorand sau chiar vindecand anumite boli renale , hepatice ,diabetice si cardiovasculare .Atenueaza stresul psihic , anemia ,intarzie procesul de imbatranire prin imbunatatirea compozitiei chimice a sangelui.Au actiune tonica si revigoranta a organismului , au o influenta pozitiva in cazul persoanelor ce sufera de diferite tipuri de cancer si aceasta datorita continutului ridicat de antioxidanti.
  Detoxifica organismul , intareste sistemul imunitar ,combat anemia ,scad colesterolul si regleaza tensiunea arteriala.
  In uzul extern se folosesc in industria cosmetica , in lotiuni demacheante ,creme antirid si creme pentru combaterea celulitei.Se pot face si masti pentru ten cu acestea amestecate cu putina miere.
  In bucatarie se folosesc la prepararea si ornarea prajiturilor , a torturilor , la salatele de fructe , la dulceata , precum si la prpararea unor bauturi precum visinata , lichiorul sau cocteiluri.
  In vechime in satele romanesti se conservau prin uscare , ele pastrandu-si astfel propietatile nutritive.
  Chiar daca au un gust dulce-acrisor visinile sunt gustoase si parfumate si au un efect extraordinar de revigorant asupra organismului nostru !



luni, 1 mai 2017

RIDICHIA ALBA



  Ridichia alba este o leguma bogata in vitamina B si C dar si calciu , potasiu , fosfor , cupru si antioxidanti.
  Are foarte multe beneficii asupra organismului nostru si este bine sa o consumam cel  putin in sezon , chiar daca pentru multi gustul nu este printre preferate , avand un gust usor intepator , picant.
  Regleaza functiile digestive, detoxifica ficatul , elimina toxinele din colon.Ajuta la tratarea racelii , a virozelor respiratorii.Stimuleaza pofta de mancare , poate regla tulburarile de apetit.Combate insomnia , mentine sub control tensiunea arteriala , ajuta la mentinerea corpului hidratat datorita continultului ridicat de apa.
  Si in uzul extern este benefica pentru cei care au probleme cu acneea , tratarea intepaturilor de insecte , deoarece ajuta la diminuarea durerii in zona afectata.,avand si propietati antiinflamatoare , diminuind umflatura.
  In bucatarie se foloseste in special la salate dar si gatita in combinatie cu alte legume , sau ca si garnituri la preparatele de carne sau aperitive.
  Asadar avem multe motive sa o consumam mai des !