Translate

luni, 27 februarie 2017

CARTOFII ALBI



Cartofii sunt foarte raspanditi dar si consumati atat ca aliment dar si ca furaj.Sunt de baza in orice bucatarie datorita multiplelor preparate ce se pot obtine din acestia.
Sunt foarte ieftini , la indemana si se gasesc peste tot.
Contin  amidon , vitamina C , B ,fibre ,proteine ,magneziu ,calciu , fier ,beta-caroten ,dar si mult potasiu.
Sunt mai multe soiuri de cartofi , cel alb sau dulce fiind foarte cunoscut si raspandit.
Sucul din cartofi poate avea efecte miraculoase asupra organismului , are efect asupra ulcerelor gastrice ,artrita ,este diuretic ,indicat in hepatita , litiaza biliara ,constipatie ,hemoroizi.
Este un antinflamator in bolile gastrointestinale ,este un antihipertensiv natural , reduce riscul de cancer si al bolilor de inima ,stimuleaza memoria , poate alunga viermii intestinali
Si in frumusete este foarte util , masca de cartofi este foarte buna pentru un ten uscat.
In bucatarie sunt foarte folositi la garnituri , musaca , umpluti , tocane , ghiveciuri ,piure , copti , fierti , prajiti ,etc.
Desii este blamat cartoful gatit bine , fiert sau copt ,nu prajit ,este sanatos , gustos , alimentul de baza al majoritatii oamenilor , in plus consumandu-l sub forma de suc are foarte multe proprietati benefice asupra organismului nostru !







vineri, 24 februarie 2017

MURELE


Intalnite la marginea padurilor ,prin tufisuri ,de-alungul apelor curgatoare murele sunt foarte gustoase atunci cand sunt coapte.
Murele sunt foarte bogate in vitamina A ,C dar mai contin si vitamina K ,E, calciu , fier ,acid folic ,mangan , seleniu , acid folic ,antioxidanti ,beta-caroten.
Au rol antiinflamator , antiimbatranire  ,regleaza tranzitul intestinal ,ajuta la buna functionare a sistemului nervos ,pot prevenii cancerul indeosebi cel de colon si stomac ,intaresc sistemul imunitar ,previn anemia ,detoxifica ficatul , amelioreaza durerile de gat.
Murele au actiune antiinflamatoare ,dezinfectanta ,laxativa  dar si tonica.
Contin foarte putin zahar deaceea sunt recomandate pentru diabetici .
In bucatarie se folosesc la gem ,dulceata , jeleuri , prajituri , tarte , ornat , compoturi ,dar si combinate cu branza proaspata de vaci , orez.
Alegeti murele inchise la culoare , acelea sunt bine coapte si vor fi dulci , cele care sunt rosii sau rozalii sunt crude si sunt acrisoare.
Se pastreaza foarte bine la frigider si pot rezista pana la 2 saptamani.
Murele sunt un aliat puternic in lupta cu nenumarate afectiuni , in plus sunt si foarte gustoase !


miercuri, 22 februarie 2017

CIUPERCILE


Ciupercile comestibile sunt de mai multe soiuri ,ele trebuiesc prelucrate in stare proaspata deoarece proteinele lor se descompun rapid si astfel pot devenii toxice.
Ciupercile contin minerale precum potasiu ,seleniu ,fosfor ,iod ,cupru ,zinc,vitamine :complexul B , vitamina D si proteine ,fibre , acid folic ,antioxidanti.
Este anticancerigena , in special cel  de san sau prostata ,previn ateroscreloza ,bolile de memorie ,reduc riscul atacurilor cerebrale ,intareste sistemul imunitar ,regleaza nivelul glicemiei in sange.
Cei care au tulburari gastrointestinale sau insuficienta renala trebuie consumate cu moderatie.
Se digera foarte repede si nu contin amidon si colesterol.Previn constipatia , ajuta ficatul sa proceseze colesterolul , sunt un tonic pentru sistemul nervos , combat oboseala .
Alegeti doar ciupercile albe , fara lovituri sau pete .Se pot pastra doar maxim 48 de ore la rece.
Ciupercile  ''champignon '' , sunt cele mai cunoscute si au avantajul ca se pot gasii in orice perioada a anului.
In bucatarie este considerata o delicatese fiind folosita in multe preparate , pe gratar , ca garnitura , umplute , in salate , in diverse combinatii cu carne de vita , peste , fructe de mare ,sparanghel .
Se gatesc usor si repede , sunt foarte gustoase si hranitoare si aduc si multe beneficii !

luni, 20 februarie 2017

GUTUILE


Gutuia este folosita si indragita inca din timpuri stravechi  fiind numita si ''marul de aur ''.Chiar si biblia o mentioneaza .
Contine vitamina C , calciu , magneziu ,potasiu , fibre .
Gutuia are proprietati dezinfectante si favorizeaza eliminarea acidului uric .Sunt recomandate in regimurile alimentare datorita continutului mic de calorii.Este eficienta in lupta cu afectiunile tubului digestiv.Deasemenea datorita continutului de fibre previne constipatia si hemoroizii.Continutul crescut de vitamina C ajuta la cresterea imunitatii.
In bucatarie se foloseste la prepararea dulcetei , gem ,prajituri , tarte ,budinci ,la gatit in diverse preparate da aroma si savoare deosebita , in prepararea rachiului , iar in sezonul rece este un deliciu intr-o cana cu vin fiert.
Alegeti gutuile care sunt foarte galbene cu cat mai putin verde , doar acestea vor fi bine coapte.Sa nu aibe prea multe lovituri sau zgaraieturi deoarece in locul lovit se inegreste destul de repede.
Sunt zone unde gutuile nu sunt raspandite , de pilda in America se gasesc foarte rar.Turcii insa sunt lider in ceace priveste cultivarea gutuilor.
Gutuile romanesti sunt foarte gustoase si destul de raspandite.
Asadar pe langa faptul ca este foarte parfumata si gustoasa are si multe proprietati benefice !



vineri, 17 februarie 2017

ARDEIUL IUTE



Fie ca e rosu sau verde ardeiul iute are multe proprietati.Este folosit in scopuri alimentare dar si in industria farmaceutica avand efect analgezic si antiseptic.
Contine vitaminele A si C ,ulei volatil , beta-caroten ,vitamina K si B6 , potasiu ,fier ,magneziu , fosfor ,fibre ,acid folic.
Este foarte benefic in lupta cu reumatismul , calmand cu succes durerile .Se poate face si in casa o tinctura cu efect calmant asupra durerilor punand peste cativa ardei iuti rachiu tare si lasati la macerat o saptamana.Cu aceasta se pot face atat frectie dar si comprese locale pe zonele afectate.
Este un bun vasostimulent , pune sangele in miscare si il curata , reduce colesterolul ajutand la buna functionare a inimii.Intareste sistemul imunitar ,lupatand cu eficienta impotriva virusilor si infectiilor.
Ajuta la tratarea osteoartritei si poate atenua durerea asociata cu aceasta ,ajuta la slabit.
Are si proprietati afrodiziace , dand o stare de bine , de euforie.
In bucatarie este foarte folosit in condimentarea preparatelor si este preferatul multor oameni.In combinatie cu aproape orice mancare va intensifica aromele si gustul celorlante ingrediente.
Celor cu probleme de colon sau hemoroizi  este indicat consumat cu moderatie.
Introdus cu moderatie in alimentatia zilnica ardeiul iute reduce riscul de a suferii un atac de cord sau accident vascular cerebral .


miercuri, 15 februarie 2017

SMOCHINELE



Smochinele sunt foarte benefice pentru sanatate.Ele contin o cantitate importanta de antioxidanti ajutand in prevenirea si combatarea multor boli.
Contin vitamina C ,B1 , B2 , fier ,potasiu , fosfor ,sodiu ,calciu ,magneziu ,fibre dar acizi grasi omega3 .
Smochinele previn anemia datorita continutului bogat in fier ,sunt un bun laxativ natural , reduc inflamatiile ,scad tensiunea arteriala ,previn cancerul in special cancerul de san , controleaza  nivelul de colesterol ,ajuta in problemele cardiovasculare ,combat obezitatea ,ajuta la mentinerea oaselor.
Sunt energizante dar au si efect afrodiziac.
Smochinele sunt bogate in zahar deaceea pot fi un inlocuitor natural al zaharului.
In bucatarie se folosesc la gemuri ,jeleuri , prajituri ,placinte ,dulceata care este un deliciu.
Beneficiile smochinelor sunt cunoscute inca din tipuri stravechi ,ele fiind consemnate de multe ori si in biblie.
Asadar sa consumam aceste fructe cu efecte miraculoase asupra sanatatii omului !

luni, 13 februarie 2017

VINETELE ,



Vinetele sunt destul de raspandite indeosebi in Egipt ,Italia ,Turcia ,China ,Japonia si fac parte din legumele preferate de multi.
Contin vitamina A ,fibre ,antioxidanti.
Printre beneficiile acestei legume sunt prevenirea bolilor cardiovasculare , scaderea colesterolului
 stimularea activitatii intestinelor.
Este des folosita in bucatarie deoarece preparetele ce se pot face din aceasta sunt divesificate si gustoase.Se poate folosii la o simpla salata dar si zacusca ,tocane , ghiveciuri ,umpluta cu diverse :carne , branza ,rosii ,se poate face pane , etc.Totusi varianta pane sau in general prajita este bine sa o evitati sau sa folositi doar de pofta pentru ca absoarbe foarte mult ulei , chiar mai mult decat cartofii prajiti.
Alegeti doar vinetele cu coaja lucioasa , coada de un verde intens iar ele nu trebuie sa fie foarte usoare , deoarece pot fi seci sau uscate in interior.
Folosti in preparate vanata , mai ales pregatita la cuptor sau zacusca si ghiveci, ea nu va mai fi nociva ca atunci cand o prajim si ne vom delecta si gustul ei savuros dar vom beneficia si de proprietatile pe care si vanata le are , in mai mica masura ce-i drept fata de alte legume.

vineri, 10 februarie 2017

PRUNELE



Prunele sunt foarte raspandite mai ales in Romania.Sunt apreciate pentru rachiul de calitate obtinut din aceste ,marmelada ,gem , dulceata , copot ,serbet si alte intrebuintari in bucatarie la prepararea tartelor , prajiturilor .
Contin vitamina A,B,C ,fier , calciu ,fosfor ,potasiu , magneziu ,sodiu , mangan dar si zaharuri si acizi organici.,antioxidanti ,fibre.
Prunele pot inlatura starea de oboseala ,mentine tensiunea in limite normale ,contribuie la scaderea aciditatii sucului gastric ,are efect diuretic.Deasemenea sunt eficiente in prevenirea celulitei deoarece ajuta la eliminarea apei din tesuturi.Previn ateroscreloza ,detoxifica ficatul ,ajuta bila , inlatura viermii intestinali , avand si actiune vermifuga.Ajuta inima sa functioneze corect , usureaza tranzitul intestinal ,sunt un remediu natural in cazul problemelor de fertilitate.,ajuta la tratarea anemiei.
Cei care sufera de diabet trebuie sa consume cu grija , in cantitate mica deoarece nu sunt indicate pentru acestia datorita continutului de zaharuri crescut.
Sunt utile si in frumusete pentru tenul gras dar si pentru estomparea ridurilor.
Consumand des prune vom beneficia de efectul energizant al acestora !

miercuri, 8 februarie 2017

ARDEIUL GRAS



Ardeiul gras face parte dintre legumele cele mai consumate , indeosebi in bucatarie la pregatirea diverselor preparate.Se poate consuma insa si crud sau copt ,sau in salate.
Contine vitamina C,A ,E ,K ,vitamina B1 ,B6 ,acid folic ,fier ,potasiu ,zinc ,magneziu ,sulf ,seleniu , mangan , antioxidanti si fibre.
Ardeiul gras reduce afectiunile cardiovasculare datorita acidului folic si vitamina B6.,ajuta si la buna functionare a sistemului nervos .
Protejeaza vederea datorita vitaminei A ,ajuta la sanatatea pielii si parului datorita vitaminei E.
Previne cancerul datorita antioxidantului continut in cantitate mare si anume beta-carotenul ,in special cancerul mamar , ovarian ,de prostata ,si pancreatic.
Intareste sistemul imunitar ,tine sub control diabetul ,reduce inflamatiile .
Alegeti doar ardeii cu o culoare intensa si fara pete sau zone inchise la culoare.
Se poate pastra doar pana la 4 zile.
In bucatarie este folosit la prepararea supelor , ciorbelor , tocane , garnituri ,topping pentru pizza in special cea vegetariana , dar si umplut cu orez, carne ,branza , fructe uscate.
Asadar avem nenumarate beneficii de pe urma acestei legume delicoase de care putem profita in special in lunile de vara !


luni, 6 februarie 2017

PIERSICILE



Piersicile au fost fructele preferate al regilor si imparatilor chinezi.In Anglia si Franta in sec XVII era considerata o delicatesa.
Contine vitamina C ,A ,B3, B5, zinc ,iod , fosfor , magneziu ,calciu , seleniu ,niacina.Cantitatea de vitamina C continuta asigura 10 % din necesarul zilnic.
Este un stimulent foarte bun pentru activitatea intestinelor si a secretiilor sucurilor gastrice favorizand astfel digestia.
Sunt recomandate la suprasolicitari nervoase sau intelectuale .Vitaminizeaza organismul si echilibreaza buna functionare a acestuia .
Previne dar si trateaza hemoroizii.Ajuta la reglarea glicemiei si ofera senzatia de satietate.
Are efect benefic asupra sistemului nervos fiind un sedativ si calmant natural..Ajuta memoria si concentrarea.
Tonifica vederea , sistemul cardiovascular ,regleaza anemia usoara sau medie ,dizolva calculii mici de acid uric contribuind astfel la buna funtionare a rinichilor.
Este foarte utila si in frumusete ,tonifica pielea ,tenul ramane stralucitor , curat si cu aspect tineresc.
Alegeti doar piersicile bine coapte astfel ele vor fi extrem de aromate ,dulci si gustoase.
In bucatarie se folosesc la prepararea tartelor , a prajiturilor ,la ornat , dulceturi , jeleuri ,sucuri natura
le
Pe langa gustul deosebit de placut si aromat piersicile au si multe proprietati pretioase de care sa profitam atunci cand este sezonul lor !


joi, 2 februarie 2017

SALATA VERDE SAU LAPTUCA



Este foarte apreciata si consumata in tot timpul anului ,fiind crescuta in sere.
Contine vitamina C , A, B , D ,E calciu ,fosfor, iod , fier , cupru , magneziu ,acid folic.
Trateaza anemia datorita cantitatii de fier continute ,,previne osteoporoza ,amelioreaza tulburarile sexuale ,amelioreaza insomnia si durerile de cap ,starea de greata ,ajuta la tratarea constipatiei ajutand la detoxifierea colonului.
Este foarte benefica in timpul sarcinii deoarece contine acid folic dar ajuta si la lactatie.
Alegeti doar salata de un verde intens , acesta fiind semnul ca este proaspata.
In bucatarie se foloseste cel mai des la salata , datorita gustului ei dulceag si crocant este printre preferate , dar se poate face si supa , fiind foarte gustoase si sanatoasa.
In salata se poate combina cu o multime de alte ingrediente cum ar fi :carnea de pui , legume ,branza ,chiar si fructe , facand astfel  din ea alegerea perfecta pentru o salata delicioasa.
Inlocuiti asadar una din mesele dumneavoastra cu o salata verde combinata cu ceace va place , asfel veti obtine o masa  delicoasa si sanatoasa si veti putea beneficia si de proprietatile importante pe care le are salata verde.

miercuri, 1 februarie 2017

LAMAIA



Lamaia este foarte bogata in vitamina C , dar si vitamina B1 ,B2 ,B3, B5 ,B6 ,in cantitati mai mici ,vitamina A ,vitamina E ,calciu ,fier ,magneziu, fosfor, potasiu , cupru , sodiu ,zinc ,antioxidanti.
Este foarte eficienta in tratamentele pentru dureri de gat , datorita cantitatii mari de vitamina C continuta.
Deasemenea datorita antioxidantilor continuti , este eficienta impotriva bolilor degenerative ale creierului.
Consumata cu putina apa calduta dimineata , ajuta la procesul de eliminare a toxinelor din corp.
Intareste sistemul imunitar , intareste ficatul prin furnizarea de energie , lupta eficient cu raceala si gripa.
Lupta si impotriva reumatismului ,febrei ,tulburari respiratorii si hipertensiunei arteriale.
Este folosita si in cosmetica pentru a da elasticitate pielii.
In industria chimica este foarte folosita in produsele de curatire pentru bucatarie si toaleta.
In bucatarie este folosit in special sucul la limonada , inlocuieste otetul in salate , dar si coaja este folosita pentru aroma ei.

Sucul ei , limonada pe langa faptul ca este racoritoare si relaxanta este foarte buna pentru tratarea pietrelor la rinichi .constipatie ,ajuta la eliminarea pietrelor biliare.
Asadar fie in sezonul cald sau rece lamaia este un ajutor de nadejde pentru mentinerea sanatatii noastre !